Wad Runner

Een gezonken boot boven water halen: dit moet je doen

Geplaatst op

Als booteigenaar weet je dat het kan gebeuren: een gezonken boot. Als je boot onder water ligt, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk weg te halen. Je kunt namelijk een fikse boete krijgen als je dit niet doet. Maar hoe haal je nu een gezonken boot boven water? Kun je dit zelf doen of moet je hier een speciaal bedrijf voor inhuren? In dit artikel beantwoorden we alle belangrijke vragen en geven we een aantal handige tips. 

Zelf doen of uitbesteden?

Het is mogelijk om een boot zelf uit het water te takelen. Dit klusje vergt echter de nodige tijd en moeite. Heb je een kleine boot? Dan zou je zelf een takelwagen kunnen huren en hiermee vervolgens de boot uit het water halen. Bij grotere boten is het niet verstandig om de klus zelf aan te pakken. Schakel dus het liefst een professioneel bedrijf in met verstand van zaken. Is de boot moeilijk bereikbaar? Dan kan de gezonken boot boven water worden gehaald met behulp van een duiker. Wacht niet te lang met het inschakelen van een bergingsbedrijf. De kosten voor je boot lopen namelijk gewoon door, denk aan ligplaatskosten en verzekeringen. 

Hoe wordt een gezonken boot afgevoerd?

Nu vraag je je misschien af: hoe wordt mijn boot afgevoerd? Is jouw boot volledig gezonken? Of ligt deze nog half boven water? Een boot kan namelijk alleen worden afgevoerd als deze boven water komt. Dit proces verloopt in drie fases:

  1. Om de boot uit het water te takelen, moet deze rechtop staan met behulp van banden. Op deze manier loopt het water weg naar de laagste kant.
  2. Vervolgens wordt er gestart met het leegpompen van de boot met een waterpomp installatie. Deze kan ter plaatse aan worden gelegd.
  3. De banden worden losgemaakt en de boot wordt naar de kant geduwd.

Afvoeren én opruimen

Een gezonken boot afvoeren wordt vaak gecombineerd met opruimen. Een professioneel bedrijf voert de gezonken boot namelijk niet alleen af, maar ruimt deze ook netjes voor je op. De boot wordt meegenomen naar de sloop en onderdelen worden gecheckt en in sommige gevallen voor hergebruik aangeboden. Bovendien kan het voorkomen dat je boot of onderdelen nog geld waard zijn. Deze worden dan gecompenseerd met de kosten van het afvoeren en opruimen en misschien krijg je zelfs nog geld toe. Ben je op zoek naar een goed bergingsbedrijf? Op Gezonkenbootafvoeren.nl vind je niet alleen veel informatie, maar ook kun je eenvoudig en snel een offerte aanvragen.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door wat je allemaal kunt doen op het gebied van recreëren in Nederland. Met name in het Waddengebied. Lees onze blogs en laat je inspireren.

Contactgegevens

Via info @ wadrunner.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden