Wad Runner

Een gezonken boot hozen en lichten

Geplaatst op

Als booteigenaar weet je dat er altijd een kans bestaat dat je boot lek kan gaan. Bijvoorbeeld omdat je met de bodem over iets scherps bent gevaren of de slijtage ging toch sneller dan van tevoren verwacht werd. Er zijn nogal wat redenen te bedenken waardoor je lekkage hebt en waardoor je eigenlijk kan spreken van een gezonken boot. Vaak wordt er gedacht dat een gezonken boot ook betekent dat de boot op de bodem van een meer of zee ligt maar dat is lang niet altijd het geval. Als je een boot vol water hebt, waarmee je niet meer kan varen heet dit een gezonken boot.

Uit water halen

Als je een gezonken boot uit het water wilt halen dan heet dit binnen de scheepvaart een boot hozen en lichten. Kort uitgelegd komt het op het volgende neer. Je pompt het water uit de boot en tilt deze uit het water waardoor je kan kijken wat het verstandigste is wat je daarna met de boot kan doen. Kies je ervoor om de boot te laten repareren of kies je ervoor om je boot naar een bootsloperij te vervoeren, waar men op een vakkundige manier weet hoe de boot gerecycled wordt.

Zeilboot, Varen, Bodenmeer, Boot, Zee, Vrije Tijd

Kraan en pomp

Als je vindt dat je boot uit het water moet en je kiest ervoor om je boot te hozen en te lichten dan is het goed om te weten wat er nodig is om dit op een goede manier te kunnen doen. Als eerste heb je een hoospomp nodig. Het water wat in de boot staat moet je namelijk om het lichten goed te kunnen doen zoveel mogelijk kwijt zijn. Daarnaast heb je een kraan nodig die de boot op kan tillen en zo de boot weer boven water kan krijgen.

Boot, Zee, Oceaan, Water, Vissersboot, Blauwe Zee

Zelf doen of uitbesteden?

Als het gaat om dit redelijk specialistisch werk, is de vraag al snel: kan ik het ook zelf doen? Uiteraard zou dit kunnen maar je hebt wel te maken met een gewicht wat door het water in de boot moeilijk in te schatten is, een goede pomp die moet kunnen lozen en een kraan die de boot ook daadwerkelijk veilig en goed kan liften. Mocht de situatie zich ooit voordoen dan is het bij veel experts op het gebied van een boot hozen en lichten ook een optie om dit binnen 24 uur te laten doen. 

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door wat je allemaal kunt doen op het gebied van recreëren in Nederland. Met name in het Waddengebied. Lees onze blogs en laat je inspireren.

Contactgegevens

Via info @ wadrunner.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden