In Nederland zijn we een expert in het voorkomen van verdrinkingen. Dit heeft alles te maken met het uitstekende zwemonderwijs in ons land. Bijna ieder kind krijgt al op vroege leeftijd zwemles, waarin veel facetten van zwemmen, waaronder het voorkomen van verdrinking, aan bod komen. Eigenlijk kun je met kinderen niet vroeg genoeg beginnen met zwemmen, zelfs al als ze baby zijn. In deze blog vertellen we je meer over hoe je veilig kunt zwemmen met baby.

Vanaf welke leeftijd babyzwemmen?

Kinderen kunnen niet vroeg genoeg beginnen met zwemmen. Hoe eerder je kinderen meeneemt het water in, des te sneller redden ze zichzelf in het water en voelen ze zich comfortabel bij zwemmen. Je kunt baby’s na ongeveer 3 maanden meenemen om te gaan babyzwemmen in het zwembad. Bij babyzwemmen leren kinderen op een speelse manier omgaan met water.

Als tip willen we meegeven om te gaan zwemmen voor de voeding, zodat de kans op een natte en volle luier wat minder groot is.

Het gebruik van drijfhulpmiddelen

Is je kind al iets ouder, maar is het voor hem of haar nog lastig om zelfstandig in het water te drijven? Gebruik in dit soort gevallen drijfhulpmiddelen. Zo is het toch mogelijk om als kind lekker in het water te zijn, zonder dat je kind constant kopje onder gaat.

Let hierbij wel op dat drijfhulpmiddelen geen middelen zijn om verdrinking mee te voorkomen, zoals reddingsvesten. Met sommige hulpmiddelen om te drijven kunnen kinderen gaan kantelen, waardoor het wel belangrijk is om altijd even een oogje in het zeil te houden.

Zwemles volgen

Is je kind ongeveer 4,5 jaar oud? Ga dan naar een zwemschool voor het volgen van zwemles. We raden het hierbij aan om voor een zwemschool te gaan die niet werken volgens de welbekende en verouderde badjes methodiek, maar die letten op de individuele ontwikkeling van het kind. Dit soort zwemscholen werken met kleinere groepen kinderen, zodat je kind meer aandacht krijgt en meer de kans krijgt om zich te ontwikkelen op het gebied van zwemmen.

Een voorbeeld van zo’n zwemschool is ZERO2HERO. Deze zwemschool geeft zwemles in Leiden, Delft, Voorhout, Zoetermeer en Den Haag. Hier werken ze volgens een individuele methodiek met kleine groepen van 5 kinderen per docent, drijfmiddelen en HBO docenten uit het basisonderwijs. Dit alles om je kind zich zo goed mogelijk te laten ontwikkelen met zwemmen.

Ook interessant