Geplaatst op
Komt langzaam het mooie weer er weer aan? Dat betekent dat je dus ook weer met de boot kan gaan varen. Heb je onlangs nog een boot bij Jachtmakelaardij Kappers gekocht en weet je nog niet precies wat je moet doen om de boot reisklaar te maken? In dit artikel geven we een aantal tips.
Onderhoud aan de motor
Wellicht heeft de boot na de aankoop nog een tijdje nog stilgelegen. Dan is het belangrijk om de motor eerst nog eens goed na te kijken alvorens je een tocht op het water gaat maken. Onderhoud wordt het meest in het najaar aan de boot verricht, voordat deze in de stalling gaat. Als dit gedaan is dan is een kleine check al voldoende en hoef je vaak alleen de filters te vervangen en motorolie te verversen. Daarnaast is het ook altijd goed om de v-snaren op spanning te zetten en te controleren.
Anodes vervangen om schade tegen te gaan
Op de boot heb je een aantal anodes die ervoor dat metalen delen van je boot wegslijten door zogenaamde galvanische corrosie oftewel elektrische lading in de waterstroom. Anodes zijn gemaakt van minst edele metalen. Na een jaar kunnen deze echter wel behoorlijk zijn aangetast. Deze moeten dan dus wel worden vervangen anders zullen de andere metalen onderdelen worden aangetast.
Onderwaterverf
Tijdens het varen zullen algen, schelpen of soms ook mosselen zich aan de boot gaan hechten. Hierdoor zal de boot dus minder snel gaan varen en tegelijkertijd dus meer brandstof nodig hebben om op dezelfde snelheid te kunnen blijven. Door onderwaterverf of antifouling laag op de boot aan te brengen kunnen schelpen of algen dus niet meereizen. Heb je een boot die in het zoute water ligt? Dan zul je deze laag vaker moeten aanbrengen dan bij een boot die in het zoete water ligt.
Controle van het gas & elektriciteit
Het controleren van de gas en elektriciteitsaansluitingen is zeer belangrijk. Wanneer deze niet op orde zijn kan dit namelijk leiden tot levensgevaarlijke situaties. Denk bijvoorbeeld aan het tijdig vervangen van de gasslang, maar ook het tijdige vervangen van stekkers. Deze kunnen namelijk gaan roesten en dit zorgt voor brandgevaar.